Súčasná situácia kolektívneho investovania v SR - Kopkáš, Peter
Kolektívne investovanie spolu s podielovými fondami má v krajinách eurozóny dlhoročnú tradíciu. Mimoriadne nepriaznivá situácia, ktorá vznikla v druhom polroku 2008 bola zasiahnutá finančnou a ekonomickou krízou, ktorá sa prejavila najmä v náraste nedôvery na finančných trhoch, v zvýšení kreditných prirážok na dlhové cenné papiere a v hlbokom prepade akciových trhov. V sektore kolektívneho investovania bolo možné tento vplyv badať vo výraznom prepade cien viacerých aktív podielových fondov, z čoho následne vznikali obavy alebo nespokojnosť, či nedôvera investorov s aktuálnou výkonnosťou podielových fondov.