Stratégia sociálno-ekonomického rozvoja a stratégia udržateľnosti - Choluj, Vladimír
Budúcnosť spoločnosti vyžaduje riešiť úlohy jej vízie, stratégie a celospoločenských programov. Tradičný koncept sociálno-ekonomickej stratégie rieši úlohy v kultúrnom kontexte. Paradigmaticky novšia - stratégia udržateľnosti hľadá odpovede o budúcnosti vo vzťahu kultúry a prírody. Trhové hospodárstvo je prokultúrne ale aj protiprírodné. Budúce hospodárstvo musí byť v záujme udržateľnosti proprírodné. Udržateľná budúcnosť vyžaduje osvojiť si občianske ekologické vzdelanostné minimum a pripraviť univerzitne vzdelaných odborníkov v oblasti ekologickej udržateľnosti.