Trendy zmien v usporiadaní národného, postnárodného a globálneho - Márton, Milan
Charakteristika moderny, postmoderny a kozmopolitizmu, ktoré súčasne existujú v období globalizácie. V globalizácii nepostačujú národné rámce v oblasti štátu, politiky, ekonomiky, kultúry. Globalizácia prináša potrebu zmeny paradigmy ekonómie, ale aj civilizácie ako celku. Je potrebné prehodnotiť východiská ekonómie a spoločenských vied.. Krízy a konflikty poukazujú čoraz viac na potrebu reforiem v svetovej politike a ekonomike. Náčrt niektorých scenárov možného vývoja.