O zmenách v čínsko - severokórejských vzťahoch v 21. storočí - Szikorová, Nóra
Čínsko-severokórejské vzťahy po skončení Studenej vojny nadobudli nový rozmer. Zdá sa, že jediná krajina, ktorá ešte dokázala ovplyvniť konanie vlády severu Kórejského polostrova postupne stráca svoj hlas. V polovici 20. storočia bojovali obe krajiny proti spoločnému nepriateľovi a proti podobným politickým a ekonomickým ťažkostiam. V súčasnosti sa však záujmy oboch strán stále viac líšia a Čína osciluje medzi dlho udržiavaným priateľstvom a zahanbením, kvôli správaniu svojho „menšieho brata“. V prípade, že sa severokórejský model ešte udrží je nutné preskúmať jednotlivé potenciálne alternatívy, ktoré KĽDR má, v prípade že nebude nasledovať rady ponúknuté z čínskej strany.