Euro a jeho dopad na naše dane - Bieliková, Alžbeta
Slovenská republika prešla dlhou a náročnou cestou vo svojej snahe vymeniť svoju korunu za jednotnú európsku menu – euro. Oficiálnemu prijatiu eura od 1.1.2009 predchádzalo splnenie náročných Maastrichtských kritérií, ktoré sa týkali stavu a vývoja našej ekonomiky. Na konci tejto snahy prišlo začiatkom júla 2008 rozhodnutie Rady Európskej únie, ktorým bol stanovený definitívny konverzný kurz slovenskej koruny voči euru, a to 1 EURO = 30,1260 SKK. Základným právnym predpisom, ktorý upravuje postupy súvisiace so zavedením eura ako výlučného zákonného platidla a menovej jednotky podľa právne záväzných aktov Európskych spoločenstiev je zákon č. 659/2007 Z.z. /generálny zákon/. V nadväznosti na spomínaný zákon prijalo Ministerstvo financií SR aj pravidlá vykazovania, prepočtu a zaokrúhľovania peňažných súm pre oblasť účtovníctva, dane z príjmov, dane z pridanej hodnoty, spotrebných daní, miestnych daní, správy daní a cla vyhláškou č. 75/2008 Z.z.