Oddlženie ako možný spôsob riešenia nepriaznivej sociálnej situácie dlžníka, ktorý sa ocitol v úpadku - Majerová, Jana
Oddlženie ako ďalší inštitút konkurzného práva pozná slovenský právny poriadok od roku 2005, kedy vstúpil do platnosti zákon č. 7/2005 o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len ZKR), nahradzujúci dovtedy platný zákon č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní. Po vzore svetových právnych úprav sa tak prostredníctvom tohto inštitútu zakomponovala aj do slovenského právneho poriadku možnosť riešenia nepriaznivej sociálnej situácie dlžníka, ktorý sa ocitol v úpadku spôsobenom zväčša globálnou liberalizáciou prístupu k poskytovaniu spotrebiteľských úverov. Oddlženie tak ako pomerne nový inštitút konkurzného práva podáva v čase celosvetovej krízy pomocnú ruku najmä tým jednotlivcom, ktorí sa nie z vlastnej viny ocitli v pozícii neplatiaceho dlžníka a ktorí by boli bez existencie súčasnej právnej úpravy pravdepodobne vystavení na milosť a nemilosť svojím veriteľom, v rukách ktorých by sa nachádzala prakticky likvidačná zbraň v podobe inštitútu exekúcie, proti ktorému by nemali takmer nijakú ochranu a použitie ktorého by výrazne poznačilo celú ich budúcu existenciu.