Systém ako kategória Všeobecnej teórie systémov - Bednár, Peter
Pokus o vymedzenie pojmu systém ako základnej kategórie "Všeobecnej teórie systémov". Systém je chápaný ako abstrakcia nad reálnym objektom, ktorá slúži na popis jeho chovania, prípadne štruktúry. Následne je systém definovaný ako abstraktný matematický objekt, pričom autor preberá jeho definíciu z Matematickej teórie systémov, ktorú chápe ako súčasť Všeobecnej teórie systémov. Uvedené vymedzenie pojmu systém pokladá autor ako podstatné pre korektnú implementáciu systému ako nástroja na popis reality do ekonomickej teórie, zaoberajúcej sa problematikou riadenia ekonomických a organizačných celkov.