Strategický význam Ruska a Turecka pre konkurencieschopnosť EÚ a jej energetickú bezpečnosť na pozadí zmien rovnováhy medzi regiónmi svetového hospodárstva - Šeptáková, Nikola
Aktuálna a potenciálna spolupráca medzi Európskou úniou, Ruskom a Tureckom ako základný predpoklad pre úspešné napĺňanie spoločných projektov a záujmov. Význam Ruska a Turecka v otázke energetickej bezpečnosti EÚ. Čiernomorská synergia ako súčasť Európskej politiky susedstva.