História úlohy obchodného cestujúceho - Škerlíková, Zuzana
Problematika optimalizácie je predmetom rôznych matematických formulácii, publikácií a výskumu. Úloha obchodného cestujúceho, ktorá je optimalizačnou úlohou, je zrejme aj najznámejšou z nich. Je to aj vďaka veľkému počtu praktických aplikácii, ktoré táto pomerne jednoduchá, ale pritom nesmierne zložitá úloha ponúka. Je jedným z najviac študovaných problémov výpočtovej matematiky. História tejto problematiky aj z dôvodu, že na Slovensku nie je mnoho dostupnej komplentne spracovanej literatúry s touto problematikou.