Propojištěnost bez klientského přístupu zvyšovat nelze - Kopecký, Jan
Segmentácia klientov a návrh marketingovej stratégie ako zvýšiť hodnotu produktu. Kvantitatívny a kvalitatívny výskum potrieb klientov. Vytvorenie účinného motivačného systému. Znalosť produktového portfólia a zručnosti predajcov.