Znalostná kultúra medzinárodných spoločných podnikov - Mesároš, Peter
Intelektuálny kapitál v podobe existujúcich poznatkov a know-how je v súčasnosti jedným zo širokej škály aspektov, ktoré je nutné posudzovať pri vytváraní medzinárodných spoločných podnikov. V minulosti bolo zakladanie spoločných podnikov motivované najmä snahou partnerov o zdieľanie schopností a zdrojov jednotlivých partnerov, v mnohých prípadoch však nešlo o rovnocenných hráčov nielen z pohľadu kapitálovej sily partnera, ale aj z hľadiska manažérskych schopností a skúseností. Práve znalostný aspekt spoločného podnikania, založený na tvorbe a účinnom transfere a využití znalostí je z pohľadu budúcej prosperity partnerstva kľúčovým faktorom úspechu spoločného podniku. O tom, do akej miery bude vytváranie, transfer a využívanie znalostí v spoločnom podniku úspešné, vypovedá najmä znalostná kultúra, ktorá existuje v pôvodných spoločnostiach partnerov. Ide pritom najmä o filozofiu a spôsob tvorby a zdieľania znalostí, ktorá je založená na princípe tímovej práce, vytváraní komunít, účinnej vnútropodnikovej komunikácii, motivácii zamestnancov – nositeľov znalostí a pod.