Proces deklasovania stredných vrstiev obyvateľstva SR - Sipková, Ľubica, 1962-
Od úrovne strednej vrstvy obyvateľstva, výšky jej príjmov, od jej vzdelanostnej úrovne, od jej miesta v rozhodovaní a iných jej vlastností závisí ekonomicko-sociálne ale aj demografické smerovanie regiónov EÚ. V posledných desaťročiach neprimerané rozdeľovanie vytvorených reálnych ekonomických hodnôt v spoločnosti vedie k deklasovaniu stredných vrstiev. Porovnanie rozdelení hrubých mesačných miezd zamestnancov SR podľa výsledkov oficiálneho zisťovania EU SILC. Potvrdila sa chýbajúca stredne zarábajúca vrstva zamestnancov v SR.