Cesta od feudálnych súpisov k modernému sčítaniu ľudu na Slovensku - Sivašová, Daniela, 1955-
Významný medzník v histórii organizovaného štatistického zisťovania ľudu na našom území - 13.10.1753, kedy panovníčka Mária Terézia vydala patent o súpise obyvateľstva v Rakúsko-Uhorsku. Sčítanie ľudu v r. 1875 - obdobie prechodu medzi feudálnymi súpismi a moderným sčítaním ľudu. 15. február 1921 - prvé československé sčítanie ľudu a bytov. Máj 2001 - uskutočnenie sčítania obyvateľov a bytov po prvý raz po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Najbližie sčítanie obyvateľov SR - 21. mája 2011.