SR päť rokov po vtupe do Európskej únie a NATO - Rusiňák, Peter, 1985-
Zhodnotenie integračnej cesty Slovenskej republiky do európskych a euroatlantických štruktúr od svojho vzniku v roku 1993. Vstupom do európskeho integračného zoskupenia Slovensko získalo nielen politické, bezpečnostné a ekonomické benefity a široké práva členskej krajiny, ale ako (relatívne) malý štát na seba zároveň prebralo významné povinnosti a záväzky. Špecifiká súčasnej pozície SR v zahraničnopolitickej oblasti po uplynutí piatich rokov od vstupu do Európskej únie a NATO.