Využitie analýzy hlavných komponentov pri riešení úloh z oblasti ekonómie - Megyesiová, Silvia, 1969-
Analýza hlavných komponentov predstavuje použitie metód, ktoré vychádzajú z pôvodného súboru premenných a na základe analýzy ich kovariačných, resp. korelačných matíc ich transformujú do menšieho počtu latentných premenných. Od tejto metódy očakávame, aby nové premenné vyčerpali maximum celkového rozptylu pôvodných premenných, resp. aby maximálne reprodukovali kovariačnú maticu pôvodných premenných.