SOVESO II a jeho priestorový dopad v kontexte udržateľného vývoja sídelného útvaru - Betáková, Janka
Rozvoj priemyselnej výroby, zvýšenie počtu nových priemyselných havárií, používanie stále väčšieho množstva nových druhov nebezpečných látok prináša so sebou značné riziká, a tým aj možnosť vzniku nebezpečných havárií. Prevencia závažných priemyselných havárií je v rámci krajín EÚ upravená smernicou Rady 96/82/ES o kontrole nebezpečenstiev veľkých havárií s prítomnosťou nebezpečných látok, nazývaná tiež SEVESO II. Analýza skutkového stavu a hľadanie ciest pre aplikáciu vyvážených nástrojov na hodnotenie územného dopadu týchto činností na báze vedecko-metodologickej základne v intenciách udržateľného rozvoja sídelného útvaru.