Prírodné zdroje a holandská choroba - Grešš, Martin, 1978-
V 60. rokoch minulého storočia Holandsko objavilo veľké zásoby zemného plynu v Severnom mori, následkom čoho došlo k významnému rastu holandských príjmov z exportu zemného plynu. Došlo tak k rastu bohatstva holandskej ekonomiky, na druhej strane však mal tento stav negatívny vplyv na dôležité sektory ekonomiky. Gulden posilnil, čím došlo k zníženiu konkurencieschopnosti holandských exportov mimo zemného plynu.