Komparácia procesov írskeho a dánskeho foresightu - Jemala, Marek
V dynamickom podnikateľskom prostredí môže byť foresight považovaný za hlavný nástroj pre strategické plánovanie V-T na úrovni firmy, odvetvia, regiónu či štátu. Žiadna z iných štúdií budúcnosti neumožňuje v dnešnej dobe ponúknuť také synergie v oblasti plánovania V-T ako foresight. Írska Rada pre vedu, technológie a inovácie je zodpovedná za národný foresight od roku 1997. V roku 1998 dánsky Výbor pre technológie inicioval štúdiu na zistenie možností vykonávania foresightu v krajine, a tá tvorila základ prvého národného foresightu v roku 2001. Táto štúdia má za cieľ zistiť pozitívne špecifiká foresightov v týchto krajinách, a to na základe intenzívneho štúdia odbornej literatúry, niekoľkých prípadových štúdií, rozhovorov so špecialistami a bibliometrickej analýzy Európskej monitorovacej siete foresightu a zdôrazniť ich ako vzor pre iné krajiny.