Správa portfólia dlhopisov - Šturc, Boris, 1961-
Metódy riadenia portfólia dlhopisov je možné rozdeliť do dvoch vetví na pasívne a aktívne. Pasívne metódy vychádzajú z predpokladu, že trhy dlhopisov sú dokonalé v polosilnej forme, čiže v cenách dlhopisov sa odrážajú všetky verejne dostupné informácie a investori veria, že obligácie sú správne ohodnotené, ak očakávaná výnosnosť odpovedá miere rizika. Keďže nevzniká priestor na nesprávne ohodnotenie, nevzniká ani priestor na špekulácie alebo nadmerné výnosy. Hlavnou stratégiou v pasívnom riadení portfólia je zabezpečenie portfólia proti nepriaznivým výkyvom budúcej úrokovej sadzby.