Interkultúrne aspekty a historicko-lingvistické vplyvy Turecka na súčasnú globalizovanú spoločnosť - Bláhová, Mária
Turecká republika patrí k moderným, rýchlo sa rozvíjajúcim ekonomikám sveta. K pozícii, ktorú dnes táto krajina vo svete má, dospela po niekoľkých desaťročiach existencie. Nový štát vyrástol na troskách Osmanskej ríše, ktorá zanechala výrazné stopy v dejinách Európy. Vznik nového štátu sprevádzali zmeny národnej a kultúrnej identity. Turecko tak ovplyvnilo výrazným spôsobom kultúrno-spoločenské dejiny Európy a usiluje sa o pevné začlenenie medzi najvýznamnejšie ekonomické, politické a vojenské veľmoci.