Medzikultúrne rozdiely v oblasti obchodnej komunikácie s Talianskom - Smoleňová, Elena, 1974-
V súčasných trhových podmienkach majú aj slovenskí podnikatelia príležitosti presadiť svoje výrobky a služby na talianskom trhu, za predpokladu dobrých odborných a jazykových schopností. Realita však dokazuje, že pre úspešný priebeh a výsledok obchodných rokovaní so zahraničným partnerom je rovnako dôležitá aj interkultúrna kompetencia rokujúcej osoby, jej dostatočná pripravenosť na sociálne, kultúrne a ekonomické aspekty interakcie ľudí z rôznych kultúrnych prostredí a rešpektovanie týchto rozdielov. Podnikateľ by si mal prehĺbiť vedomosti o histórii, politike, obchodnej etikete, pravidlách zdvorilého správania, v stravovacích zvyklostiach, správnom oslovovaní, rozdieloch v myslení a rokovacích stratégiách.