Aktuálne otázky kreovania Európskej služby pre vonkajšiu činnosť - Hurná, Lucia, 1978-
Európska služba pre vonkajšiu činnosť by mala spojiť v rámci nezávislého diplomatického orgánu Únie personál z dvoch inštitúcií Európskej únie (Komisie a Rady) a z národných diplomatických služieb členských štátov. Táto nová diplomatická služba je pre Európsku úniu reálnou príležitosťou posilniť svoj vplyv na medzinárodnej scéne. Príčiny vedúce k vytvoreniu a právna úprava ESVČ. Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.