Kultúrny relativizmus a ľudské práva - Márton, Milan
Univerzalizácia ľudských práv, ktorá vychádza zo západného modelu civilizačných hodnôt narážala už od začiatku na isté problémy. Výrazná jej jej kritika z pozícií kultúrneho relativizmu. Istý pokus o zmiernenie problémov predstavuje Viedenská deklarácia. Niektorí teroretici (M. Walzer, H. Kühn) hľadajú riešenie v možnosti vytvorenia globálneho konsenzu v podobe „minimálnej morálky“. Riešenia sťažuje i fakt, že ľudské práva sú stále súčasťou mocenských politických hier.