Problém slovensko-maďarských vzťahov - dvojaké štátne občianstvo - Mráz, Stanislav
Štátne občianstvo - čo je to, práva a povinnosti, výhody vyplývajúce z neho. Každý štát má svoj zákon, prostredníctvom ktorého upravuje nadobúdanie štátneho občianstva. Táto úprava však nesmie byť v rozpore s analogickým právom iných štátov, ktoré vyplýva z tej istej zásady štátnej suverenity. Nie je bežné, že štát svojím zákonom udeľuje štátne občianstvo uchádzačom, ktorí sa nachádzajú na území iného štátu a to ešte plošne. Spravidla je udelenie viazané na pobyt na štátnom území. Prax, ktorú chce zaviesť Maďarská republika, je neštandardná, dôvody. Európske občianstvo.