Dominancia čiarového kódu nekončí - Oravec, Jozef
UPC kód (universal produck code) patentovaný v r. 1952. Prvý čiarový kód UPC zoskenovaný v r. 1974 v štáte Ohio a nachádzal sa na balíčku žuvačiek Wrigley. Európsky systém označovania tovarov - EAN (European article numbering). Nový systém založený na rádiofrekvenčnej identifikácii (RFID). Katalógy s logistickými informáciami o tovaroch a službách - globálna dátová synchronizačná sieť.