Nejasné kontúry vývoja hospodárskej diplomacie malých štátov v podmienkach globalizácie - Škvrnda, František
Meniaci sa pohľad na diplomaciu v súčasnej (postmodernej) spoločnosti. Interdisciplinárny charakter teórie diplomacie a jeho spojenie s teóriou medzinárodných vzťahov. Stručný prehľad súčasných teoretických pohľadov na diplomaciu. Spôsoby realizácie diplomacie v súčasných medzinárodných vzťahoch. Obsah, formy a druhy súčasnej diplomacie. Zmeny diplomacie v podmienkach globalizácie. Malý štát v podmienkach globalizácie. Chápanie hospodárskej diplomacie. Hospodárska diplomacia malého štátu v podmienkach globalizácie. Faktory vyvolávajúce potrebu teoretického skúmania diplomacie v súčasných medzinárodných vzťahoch.