Český pohled na Východní partnerství - Votápek, Vladimír
Rozdelenie Československa v r. 1989 a snaha Českej republiky obnoviť suverenitu a snaha o integráciu do euroatlantických štruktúr. Úspešná politická a ekonomická transformácia. Prehĺbenie rozdielov medzi Vyšehradskou štvorkou a Spoločenstvom nezávislých štátov. Východné partnerstvo - úspechy a problémy. Rozporuplný prístup niektorých východných partnerov. Nepriateľstvo Kremľa. Obmedzené finančné zdroje zahraničnej politiky jednotlivých štátov Európskej únie. Česká republika a jej silná podpora idey Východného partnerstva.