História a súčasnosť najstaršieho štatistického zisťovania - Škápik, Pavol
Sčítanie obyvateľov sa na území dnešného Slovenska vykonávalo už v stredoveku. Prvé moderné sčítanie ľudu sa na našom území uskutočnilo v roku 1869 - ním začína nové obdobie populačných cenzov na našom území. V Slovenskej republike sa prvýkrát konalo sčítanie v roku 2001.