Sociálna ochrana v rámci poisťovacieho systému - Matlák, Ján
Sústavy sociálnej ochrany sú budované predovšetkým v rámci práva sociálneho zabezpečenia, v ktorom významné miesto zaujíma poisťovací systém, a to sociálne poistenie a zdravotné poistenie. Sociálno-poisťovací systém v SR ako súčasť systému sociálneho zabezpečenia je v štádiu legislatívnych úprav. Model sociálneho poistenia SR, ktorý predstavuje zákon o sociálnom poistení, patrí k liberálnym modelom sociálneho poistenia v EÚ.