Hranice zadlžovania a skúšanie trpezlivosti veriteľov - Markovič, Peter, 1974-
Ekonomické spravodajstvo vykazuje v poslednom čase pravidelne sa opakujúce informácie o finančných problémoch štátnych rozpočtov a financií samotných krajín. Budujú sa rôzne eurovaly, ale jedného dňa sa to celé zvalí. Život na dlh prináša so sebou celý rad výhod, pokiaľ má dlžník pevné nervy a psychiku v dobrej kondícii, dokáže prežiť aj vlastný bankrot. V prípade štátu je to ešte jednoduchšie, pretože pravý vinník bankrotu sa nikdy nenájde a vznikne tým dojem kolektívnej viny. Zo všetkých dlhových kríz a bankrotov budú profitovať dlžníci a nie veritelia a záverečný účet bankrotu štátu zaplatia občania.