Od strategickej koncepcie 1999 po strategickú víziu 2004 - Čech, Ľubomír, 1955-
Transformácia NATO. Významná úloha evolučných zmien v oblasti technológií, procesov, organizácie a ľudí. Začiatok 90. rokov 20. storočia - koniec studenej vojny. Transformačný proces prechodu od defenzívneho a reaktívneho prístupu k bezpečnosti na proaktívny prístup zameraný na šírenie bezpečnosti a stability. Dôležité programy transformácie NATO. Potreba získania legitimity pre budúce úlohy.