Príjmy občanov Slovenskej republiky zaostávajú a ich štruktúra sa deformuje - Sedlák, Mikuláš
Ekonomika SR zažila v rokoch 2005-2010 rýchly rast, ale i pád. Jej výkonnosť sa postupne približovala k priemeru HDP na obyvateľa EÚ. V tom čase vzrástli priemerné príjmy obyvateľov. Ich štruktúra sa ďalej deformuje. V priemerných mesačných mzdách podľa krajov existujú veľké rozdiely. V spoločnosti žijú značne sociálne postihnutí starobní dôchodcovia. V SR je rovnako prenikavý rozdiel v úrovni odmeňovania oproti vyspelým štátom Európy.