Podiel na zisku a daň z príjmov - Vanková, Lucia
Právna úprava nároku na podiel na zisku. Podiel sa nadobúda vkladom spoločníka do spoločnosti a vyjadruje mieru jeho účasti na čistom obchodnom imaní. Jeho výška sa určuje pomerom vkladu spoločníka k základnému imaniu spoločnosti. Týmto pomerom sú určené majetkové práva spoločníka, ale aj jeho nemajetkové práva, ako sú práva na správu a riadenie spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Majetkové právo prezentuje počas trvania spoločnosti právo podieľať sa na výsledku hospodárenia (zisku), ale aj právo na vyrovnací podiel alebo podiel na likvidačnom zostatku. Ilustračné príklady.