Politická lingvistika ako nový vedecký smer - Dulebová, Irina
Politická lingvistika je dnes pomerne novým, aktívne sa rozvíjajúcim vedeckým smerom, ktorý sa zaoberá výskumom využívania jazykových zdrojov ako prostriedkov zápasu o politickú moc a manipuláciu spoločenským vedomím a jej hlavným cieľom je výskum rôznorodých vzťahov medzi jazykom, myslením a politickou komunikáciou, subjektmi politického života a politickým stavom spoločnosti. Vo väčšine moderných výskumov jazyka politiky sa kognitívna, diskurzívna a rétorická analýza dopĺňajú metódami blízkych vedeckých disciplín, ako sú: kulturológia, psychológia, sociológia, politológia.