Piráti - nová výzva pre poisťovne - Vachálková, Ingrid
Riziko pirátstva zaraďujú poisťovne medzi vojnové a teroristické riziká. Následky daného rizika – straty na lodi, tovare a výkupné kryje špeciálne poistenie. Dané poistenie však nemá celosvetovú územnú platnosť ale kryje riziká len vo vymedzených oblastiach prevažne Adenského zálivu. Uvedené riziko sa ukázalo aj ako príležitosť pre poisťovne, nakoľko v poslednom období rastie počet spolkov konzorcií, ktoré dané poistenie ponúkajú.