Brána do střední Asie - Boháč, Martin
Prístavy Odesa a Iljičevsk v Ukrajine ako mosty alebo brány medzi Európou a Stredným východom. Z histórie Odesy ako námorného prístavu. Súčasnosť námornej prepravy v Odese. Prístav Iljičevsk. Nevyužitý potenciál uvedených prístavných miest.