Spory o otázke "prirodzenosti" a "slobody" súčasného kapitalizmu - Černík, Václav
Moderný svetový systém a cyklické krízy kapitalizmu. Ekonomická, sociálna, politická a kultúrna štruktúra a genéza spoločnosti 21. storočia. Globálny charakter problémov súčasnej civilizácie.