Aktuálne otázky systému ochrany vkladov - Buznová, Mariana
Problematiku systému ochrany vkladov upravuje smernica Európskeho parlamentu a Rady 94/19/ES z 30. mája 1994 o systémoch ochrany vkladov, ktorá bola transponovaná do slovenského právneho poriadku prostredníctvom zákona č. 118/1996 Z. z. o ochrane vkladov a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov., Na základe neustále sa prehlbujúcej finančnej krízy bola smernica 94/19/ES zmenená a doplnená smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2009/14/ES z 11. marca 2009 (ďalej len „smernica 2009/14/ES”), z ktorej vyplývajúce zmeny sú zohľadnené v zákone č. 505/2010 ktoým sa mení a dopĺňa zákon o ochrane vkladov.