Diskontné sadzby a faktory ovplyvňujúce ich vývoj - Klacso, Ján
Analýza swapových sadzieb dlhopisov s nulovým kupónom a faktory, ktoré môžu ovplyvniť ich vývoj. Ukazuje sa, že sadzby so splatnosťou do 1 roka sa správajú mierne odlišne ako sadzby so splatnosťou nad 1 rok. Toto odlišné správanie v rokoch 2009 a 2010 možno čiastočne vysvetliť odlišnou reakciou sadzieb jednotlivých splatností na neštandardné operácie ECB, keď najväčší pokles sadzieb bol zaznamenaný práve na kratšom konci výnosovej krivky. Rozdielny vývoj je ale pravdepodobne spôsobený aj inými, fundamentálnymi faktormi. Pomerne výraznú časť vývoja swapových sadzieb so splatnosťou do 1 roka možno zachytiť pomocou vývoja základnej sadzby ECB a indexu iTraxx Financials Senior, čo možno interpretovať tak, že výška týchto sadzieb je ovplyvnená najmä vývojom tejto základnej sadzby a veľkosťou rizika protistrany na danom trhu. Na druhej strane, v prípade swapových sadzieb so splatnosťou nad 1 rok sa podarilo nájsť signifikantný vplyv zmeny, resp. očakávanej zmeny inflácie a očakávaného vývoja produkčnej medzery. To znamená, že na rozdiel od sadzieb s kratšou splatnosťou sú sadzby s dlhšou splatnosťou ovplyvnené aj makroekonomickými faktormi, resp. ich výška pravdepodobne odráža očakávania trhu