Zmeny v sídelnej štruktúre v Trenčianskom kraji - Adamkovičová, Beáta
Sídelná štruktúra v regióne sa radí k tým faktorom, ktoré zásadne ovplyvňujú priestorový rozvoj. Sídla rôznej veľkosti majú rozdielnu ponuku lokalizačných faktorov a tým rozdielnou mierou ovplyvňujú lokalizáciu firiem a obyvateľstvo v sídle. Hodnotenie sídelnej štruktúry v Trenčianskom kraji vychádza z dvoch pohľadov. Z hodnotenia početnosti a veľkosti sídiel, v ktorých sa odráža ponuka lokalizačných faktorov. Druhý pohľad na sídelnú štruktúru rešpektuje skôr prírodno-sídelnú spádovosť a väzby medzi sídlami rôznej veľkosti.