Európsky finančný stabilizačný nástroj versus európsky stabilizačný mechanizmus - Tučník, Miroslav
Na základe rozhodnutia rady ECOFIN zo dňa 9. mája 2010, 16 členských krajín eurozóny vytvorilo finančný stabilizačný nástroj s názvom European Financial Stability Facility – EFSF. Úlohou tejto novovzniknutej európskej úverovej facility je garantovať finančnú stabilitu v eurozóne a pomáhať členským krajinám eurozóny, ktoré sa dostali do problémov spôsobených výnimočnými udalosťami mimo ich kontroly, poskytnutím dočasnej finančnej pomoci. Prehľad jednotlivých štátov, ich celkový ručiteľský prísľub podľa pôvodného a navýšeného EFSF.