Vybrané otázky regionálneho rozvoja v SR s dôrazom na regionálne disparity - Ivanová, Eva
Krajiny Európskej únie sa pri budovaní zjednotenej Európy stretávajú z celým radom problémov, ktoré si dali za úlohu spoločnými silami vyriešiť. Jedným z takých to aktuálnych problémov je podpora rozvoja regiónov, ktorá má prispieť k zvýšeniu ich ekonomickej a sociálnej úrovne, ale najmä k odstraňovaniu disproporcií v rozvoji regiónov, pretože nerovnomernosť v rozvoji regiónov vytvára predpoklady pre ekonomickú a sociálnu zaostalosť určitých oblastí v rámci celej Európy. Preto sa vytvára koordinovaná politika podpory regiónov zabezpečovaná legislatívne a ekonomicky zo strany EÚ.