Súčasné somálske pirátstvo - osobitosti a príčiny - Pajtinka, Viliam
Somálske pirátstvo ako kľúčový determinant vývoja svetového námorného pirátstva, ktoré sa v súčasnosti opäť stáva fenoménom. Podstata somálskeho pirátstva, vývojové tendencie somálskeho pirátstva, veľkosť dotknutého teritória a vysoká organizovanosť útokov. Príčiny súčasného stavu - vnútroštátna situácia Somálska, potenciálne exogénne faktory.