REST architektúra informačných systémov - Bandurič, Igor, 1980-
Pojem REST zaviedol vo svojej dizertačnej práci R.T. Fielding. Je to skratka pre Representational state transfer. REST je architektonickým štýlom, ktorý je určený pre distribuované systémy. V najnovších prácach sa tento štýl porovnáva so SOA architektúrou, ktorej určenie je prakticky totožné. Vedú sa diskusie o tom, či REST je náhradou za SOA, často spolu s dodatkom, že lepšou náhradou. REST aj SOA majú viacero spoločných princípov, na ktoré je v príspevku poukázané.