Inštitúcie transformácie v procese čínskych hospodárskych reforiem - Fertaľová, Mária
Čínske hospodárske reformy predstavujú unikátnu skúsenosť svetovej ekonomiky. Ich význam nespočíva iba v ich výsledkoch, ale aj v spôsobe, akým boli realizované. Reformný proces sa vyznačuje viacerými špecifikami, ktoré predstavujú alternatívu k tradične aplikovaným postupom. Čínska vláda vytvárala špecifické inštitúcie transfromácie, ktoré lepšie zodpovedali vnútorným podmienkam Číny a boli jedným z kľúčových determinantov úspechu reforiem. Príklady takýchto inštitúcií a analýza ich významu pre prebiehajúci proces reforiem a charakteristika ich pôsobenia vo vnútri čínskej ekonomiky.