Postavenie regiónov geostrategického záujmu Európskej únie - Repášová, Vladimíra
EÚ prechádzala mnohými vývojovými etapami. Presadzovanie jednotnej stratégie, v budovaní vzťahov v rámci svetového hospodárstva, by malo byť hlavnou prioritou po nastolení poriadku vo vnútri EÚ. Rovnako ako sme svedkami vízie nového prúdu formovania EÚ – federácia/ Merkel Európa, tak aj napredovanie ekonomík z línie BRICS – IBSA vytvára protiváhu dlhodobej hegemónie Spojených štátov amerických a ich partnerov z tzv. Triády; EÚ a Japonska. Zmena medzinárodného prostredia apeluje na význam budovania vzťahov vo svetovom hospodárstve za účelom vytvárania silných ekonomických blokov. Tzv. sieťovanie určuje smerovanie svetových veľmocí, ktoré je determinované na jednej strane pôvodnými geopolitickými záujmami a na strane druhej čoraz silnejšími geoekonomickými faktormi.