Východná dimenzia európskej susedskej politiky - Šeptáková, Nikola
Európska únia sa usiluje budovať, resp. upevňovať vzťahy s mnohými krajinami, integračnými zoskupeniami, a týmto vytvárať synergický efekt vzájomnej spolupráce. Politika Európskej únie voči jej susedným krajinám sa začala formovať od začiatku nového milénia, a to jej južná a východná dimenzia rozdielne – s východnými susedmi na báze bilaterálnych relácií. Postupne predovšetkým Európska únia predstavila nové projekty na regionálnej, multilaterálnej úrovni. Najnovším z nich je Východné partnerstvo, ktoré okrem iného sľubuje uzavretie komplexných dohôd o slobodnom obchode so šiestimi postsovietskymi krajinami.