Africké štáty zapojené do európskej susedskej politiky a ich potenciál na partnerstvo s Európskou úniou - Štubniak, Marek
Politika Európskej susedskej politiky (ENP) - Strategický dokument o Európskej susedskej politike (2004). Je to rámcová politika, ktorá sa vzťahuje na jej východných a južných susedov. Pre južných susedov, africké štáty, je typické iná kultúra aj hodnoty, preto by sa k týmto štátom malo pristupovať s veľkou obozretnosťou a s uvážením. Africké krajiny a ich pohľad na ENP. Migračné ciele na Africkom kontinente. Revolúcie v Severnej Afrike vo veľkej miere ovplyvnili novy návrh reformy Európskej susedskej politiky.