Ciele a úlohy suverénnych fondov - Bačišin, Vladimír
Suverénny fond (Sovereign wealth fund = suverénny fond blahobytu) je štátny investičný fond, ktorého finančné aktíva pozostávajú z akcií, obligácií, majetku, drahých kovov a iných finančných nástrojov. Suverénne fondy (SF) investujú po celom svete a dnes spravujú aktíva v hodnote viac ako 4,761 biliónov USD. Najväčšie suverénne fondy majú členovia Abu Dhabi, Kuvajt, Čína, Nórsko, Singapur, Rusko.