Perspektívy smerovania angličtiny - jazyka medzinárodnej komunikácie - kontexte vývoja ďalších svetových jazykov - Bláhová, Mária
Angličtina má osobité postavenie v modernom, globalizovanom svete. Jej história je v porovnaní s niektorými jazykmi pomerne krátka. Napriek tomu sa dokázala presadiť a stala sa nástrojom komunikácie vo všetkých oblastiach. Aj keď sa jej postavenie zdá byť neotrasiteľné, nie je to celkom tak. Historické súvislosti, náboženský rozmer šírenia hodnôt, ktoré sa s jazykmi spájajú ako aj niektoré ďalšie faktory, ovplyvňujúce expanziu, ale aj zánik niektorých svetových jazykov.